Yin yoga en de herfst

Naar Binnen Keren en Loslaten

Vandaag is de herfst officieel begonnen. Daarom leek het mij leuk om eens dieper te duiken in de energie van de herfst, waarin de energie verschuift van de yang energie van de zomer naar de yin energie in de winter. Maar wat betekent dat eigenlijk?

Yin en Yang zijn concepten uit de traditionele Chinese geneeskunde en filosofie. Yang vertegenwoordigt de actieve, naar buitengerichte, mannelijke, en zon energie, terwijl yin staat voor de passieve, naar binnen gekeerde, vrouwelijke en maan energie.

Je hebt het vast zelf al gemerkt. In deze dagen worden de dagen weer korter en de nachten langer. De natuur om ons heen begint te veranderen, en bladeren veranderen van groen naar rood, oranje en geel. Dit is een teken van de herfst die haar intrede doet.

De herfst is een seizoen van verandering. Het is een tijd waarin de energie zich terugtrekt van het oppervlak van de aarde en dieper de grond in gaat. De bomen laten hun bladeren vallen, de temperatuur daalt, en de natuur maakt zich klaar voor de winter.

De veranderingen in de natuur weerspiegelen ook veranderingen in ons leven. In de herfst voelen we vaak de behoefte om naar binnen te keren, net zoals de natuur haar energie naar binnen keert. Dit maakt de herfst een tijd van reflectie, van stilstaan bij wat we hebben bereikt en wat we willen loslaten.

De Energie van de Herfst

De herfst nodigt ons uit om onze aandacht te richten op innerlijke groei en zelfonderzoek. Het is een geschikte tijd om onze doelen en prioriteiten te overwegen, om te evalueren wat wel en niet meer bij ons past, en om los te laten wat ons niet langer dient.

Terwijl de bomen langzaam hun blaadjes loslaten en de wereld om ons heen verandert, moedigt de herfst ons aan om de reis naar binnen te maken, om te luisteren naar onze innerlijke stem, en om te omarmen wat er komt. Het is een seizoen van transformatie en groei. Het proces van loslaten wordt prachtig weergegeven in de symboliek van de boom die haar bladeren loslaat.

Stel je een prachtige boom voor die zich klaarmaakt voor de winter. De boom begrijpt dat het vasthouden aan haar bladeren tijdens de koude maanden te veel energie kost. Dus wat doet de boom? Al het bladgroen, trekt zich terug naar de stam. De bladeren veranderen van kleur en de boom laat haar vallen, zij laat los wat haar niet meer dient, en creëert zo ruimte voor nieuw leven in het voorjaar.

Dit is een krachtig beeld dat we in ons eigen leven kunnen toepassen. Net als de boom in de herfst, kunnen ook wij overwegen om los te laten wat ons niet langer dient. Het kunnen gewoonten zijn die ons gezondheid en geluk in de weg staan, of relaties die niet langer positief bijdragen aan ons leven.

Enkele voorbeelden van dingen die we in de herfst kunnen overwegen los te laten zijn stressvolle gedachten en overmatige zorgen. We kunnen ook kijken naar ongezonde eetgewoonten of een drukke agenda die geen ruimte laat voor rust en ontspanning.

Maar loslaten gaat niet alleen over het wegdoen van negatieve dingen. Het kan ook betekenen dat we oude patronen en overtuigingen herzien die ons belemmeren om te groeien, of dat we afscheid nemen van bepaalde verwachtingen die niet langer realistisch zijn.

De herfst herinnert ons eraan dat loslaten een natuurlijk onderdeel is van het leven. Het opent de deur naar nieuwe mogelijkheden en groei.

 

Yin Yoga; Reflecteren, naar binnen keren en loslaten

Dit blogartikel heb ik “Yin yoga en de herfst” genoemd, en dat is niet zonder reden. Yin yoga is namelijk een fantastische vorm van yoga om te reflecteren, naar binnen te keren en los te laten.

Vaak hoor ik mensen zeggen dat yoga niks voor ze is, laat staan yin yoga. En toch zijn dat de drukst bezochte lessen die ik geef. En dat is niet zo gek. Ik heb zowel mannen als vrouwen in mijn lessen, de jongste is 16 jaar en de oudste deelnemer is in de 80.

Yin Yoga is een yogavorm die veel meer te bieden heeft dan alleen maar stil liggen op een matje. Laat me beginnen door mijn persoonlijke reis met Yin Yoga met jullie te delen.

Toen ik voor het eerst van Yin Yoga hoorde, dacht ik ook dat het niets voor mij was. Het leek te traag en te passief, en ik was gewend aan de meer dynamische yogastijlen. Maar toen ik uiteindelijk de stap zette om het te proberen en de yin yoga docentenopleiding bij Arhanta volgde, veranderde mijn mening over yin volledig.

Yin Yoga heeft mijn kijk op yoga, energie, en zelfs mijn eigen lichaam veranderd. Het is een yogastijl die draait om diepgaande stretching en het langzaam openen van het lichaam, maar ook om het kalmeren van de geest en het vinden van innerlijke rust.

Wat Yin Yoga zo uniek maakt, is dat het de nadruk legt op het langer vasthouden van houdingen, vaak wel drie tot vijf minuten of langer. Dit in tegenstelling tot de meer dynamische yogavormen waarbij je van de ene houding naar de andere beweegt.

De uitdagingen van Yin Yoga liggen in het geduldig zijn en het opzoeken van de stilte en rust in jezelf. Het is gemakkelijk afgeleid te raken wanneer je langer in een houding blijft. Maar juist in die momenten daag je jezelf uit om je ‘monkey mind’ tot rust te brengen. Meer over de Monkey Mind lees je hier.

Yin Yoga helpt je om dieper in je lichaam te gaan en je te concentreren op de subtiele sensaties in je spieren, pezen, banden en gewrichten. Het traint niet alleen je flexibiliteit, maar ook je geduld, doorzettingsvermogen en je vermogen om dieper te ademen.

Terwijl het misschien eenvoudig lijkt, is Yin Yoga zeker niet gemakkelijk. Het nodigt je uit om de grens van 75-80% van je kunnen op te zoeken en daar te blijven, in plaats van te streven naar perfectie of extremen. Wanneer mensen geen idee hebben van die 75-80% raad ik ze altijd aan eerst te zoeken naar die 100% en dan terug te veren als een elastiekje. Zo kan ik bij de vooroverbuiging bijvoorbeeld mijn neus op mijn knieën leggen, maar dat hou ik geen 3 minuten vol.

Ik zeg ook altijd dat iedereen zijn armen voor zich kan houden. Dat vindt  niemand zwaar, totdat ik zeg dat je dit een minuut, 2 minuten of zelfs langer moet vasthouden. De zwaartekracht trekt je armen omlaag, dus je moet altijd weerstand bieden zodat de armen niet omlaag vallen. En laat die zwaartekracht nou zo krachtig zijn bij de yin yoga.

Voordelen van yin yoga

Yin Yoga gaat verder dan alleen het stretchen van je lichaam; het kan echt een diepgaande positieve invloed hebben op je lichaam en geest.

Een van de meest directe voordelen van Yin Yoga is ontspanning. De langzame en diepe stretches in Yin houdingen helpen je lichaam en geest te ontspannen. Het opent als het ware de deur naar een dieper niveau van kalmte en rust.

Yin Yoga is dan ook een uitstekende manier om mindfulness te beoefenen. Mindfulness is het vermogen om volledig aanwezig te zijn in het moment, in het nu zonder oordeel, en met volledige aandacht voor wat er gebeurt. Yin Yoga creëert als het ware een ideale omgeving om deze vaardigheid te ontwikkelen.

Tijdens de langdurige Yin houdingen word je namelijk uitgenodigd om je aandacht te richten op verschillende aspecten van je ervaring. Allereerst is er de ademhaling. Je leert bewust te ademen, de ademstroom te volgen terwijl je in de houding blijft, en te observeren hoe je adem reageert op de rekoefening. De oefening versterkt daarmee niet alleen je lichaam, maar ook je vermogen om diep en rustig te ademen, zelfs in uitdagende situaties.

Daarnaast word je aangemoedigd om je aandacht te richten op de fysieke sensaties in je lichaam. Je observeert waar je spanning of weerstand voelt, en je probeert die sensaties met een open en nieuwsgierige geest te benaderen. Door bewust ontspanning aan te brengen in je lichaam, helpt dit je om je lichaam beter te begrijpen en bewust te worden van eventuele spanningen of blokkades.

Het proces van het observeren van gedachten en emoties komt ook aan bod in Yin Yoga. Terwijl je in de houding blijft, komen ongetwijfeld verschillende gedachten op, variërend van alledaagse zorgen tot diepere reflecties. In plaats van deze gedachten te onderdrukken of te veroordelen, nodigt Yin Yoga je uit om ze op te merken en te accepteren, zonder erin meegezogen te worden.

Door regelmatig Yin Yoga te beoefenen, ontwikkel je geleidelijk aan een groter bewustzijn van je innerlijke wereld. En doordat je steeds beter leert  om in het moment te zijn en je gedachten tot rust te brengen, kan dit zich uitbreiden naar je dagelijkse leven, waardoor je stress vermindert en meer rust in hoofd, lijf en leven ontwikkelt.

Daarnaast is flexibiliteit een voordeel van Yin Yoga. In Yin Yoga worden houdingen langer vastgehouden, wat de spieren, pezen en gewrichten de tijd geeft om te ontspannen en zich te openen. Dit stimuleert de doorbloeding naar de weefsels en helpt om eventuele spanning en stijfheid in het lichaam te verminderen. Het kan helpen bij het voorkomen van blessures en het verbeteren van je algehele mobiliteit. Of je nu een fanatieke sporter bent of gewoon je dagelijkse activiteiten comfortabeler wilt uitvoeren, Yin Yoga kan je helpen om meer soepelheid in je lichaam te ervaren.

Voor diegenen die worstelen met stress in hun leven, kan Yin Yoga ook een krachtig hulpmiddel zijn. De langdurige houdingen in Yin Yoga creëren namelijk een veilige ruimte waarin je je zenuwstelsel kunt kalmeren. Dit leidt tot een vermindering van de aanmaak van stresshormonen, zoals cortisol, en bevordert de afgifte van feel-good hormonen, zoals endorfines.

Door het bereiken van diepe ontspanning tijdens een Yin Yoga sessies, leer je hoe je de spanning in je lichaam kunt loslaten en je hoofd tot rust kunt brengen. En ook deze vaardigheden kunnen weer worden toegepast in het dagelijks leven, waardoor je beter in staat bent om met stressvolle situaties om te gaan.

En heb je last van blessures? Ook dan is yin yoga dus een uitstekende manier om te herstellen.  De langzame en diepgaande stretchoefeningen kunnen namelijk helpen bij het verbeteren van de doorbloeding naar het gebied van de blessure, wat op zijn beurt kan bijdragen aan een sneller herstel. Bovendien kan Yin Yoga helpen bij het verminderen van spierspanning rond de blessure, waardoor pijn en ongemak worden verlicht. Het is belangrijk op te merken dat bij blessures voorzichtigheid altijd geboden is, en het raadzaam is om advies in te winnen bij een medische professional voordat je met Yin Yoga begint als onderdeel van een revalidatieprogramma.

Kortom, de veelzijdige voordelen van Yin Yoga reiken verder dan alleen fysieke flexibiliteit. Ze omvatten ook stressvermindering en therapeutische ondersteuning bij blessures, waardoor deze yogavorm geschikt is voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus.

Wist je trouwens dat yin yoga ook positieve effecten op onze hormoonhuishouding. Zo kan het helpen bij het verminderen van symptomen van overgangsklachten bij vrouwen en last but not least, Yin Yoga bevordert een betere nachtrust. De ontspanningstechnieken die je tijdens de les leert, kunnen je helpen om ‘s nachts dieper te slapen en uitgeruster wakker te worden.

Kortom, de voordelen van Yin Yoga zijn talrijk en veelzijdig. Het is een oefening die niet alleen je lichaam verzorgt, maar ook je geest en ziel voedt.

Yoga gekoppeld aan de herfst

Je hebt nu een idee van de geweldige voordelen van Yin Yoga en de herfst. Het koppelen van Yin Yoga aan de herfst is een prachtig concept, omdat beide elementen diepgaande verbindingen hebben met innerlijke rust, introspectie en verandering.

Ik zal nog even kort voor je proberen samen te vatten hoe ik de herfst en yin yoga nu aan elkaar koppel.

  1. De herfst is een tijd van overgang, waarin de natuur verandert van het uitbundige yang van de zomer naar het meer introspectieve yin van de herfst. Bij het beoefenen van yin yoga ligt de nadruk op innerlijke reflectie en rust.
  2. Tijdens de herfst vallen de bladeren, zien we veranderingen in kleuren en kunnen we oogsten. Deze symboliek van de herfst kunnen worden gekoppeld aan het loslaten en veranderingen van aspecten in ons leven die ons niet langer dienen, wat ook een centraal thema is van Yin Yoga.
  3. Tijdens de herfst zijn we geneigd naar binnen te keren. We gaan van de mooie zomerse buitenactiviteiten meer naar binnen. Ik vergelijk dit naar binnen keren graag met de ademhaling en innerlijke stilte die je vindt in Yin Yoga.
  4. Als Mind-Walk trainer en natuurcoach wil ik toch ook nog even benadrukken dat de herfst een geweldige tijd is voor wandelingen in de natuur, waarbij je de veranderingen in het landschap en de geluiden om je heen observeert. Mindfulness en observatie ontwikkel je ook tijdens de yin yoga, waardoor je nog bewuster kunt zijn in het hier en nu.

Kortom, de herfst in de periode waarin de natuur zich voorbereid op vernieuwing en herstel. Yin yoga is een fantastische manier om je lichaam en geest de kans te geven om te  vernieuwen en herstellen.

Zorg de komende herfst maanden goed voor jezelf. Drink een lekker kopje warme thee of pure chocolademelk, trek comfortabele kleding aan en zorg voor voldoende rustmomenten.

Vind een yogastudio bij jou in de buurt of bezoek mijn website als je in de buurt van Haarlem woont om te zien waar ik zoal yin yoga geef. In de shownotes zal ik een link plaatsten naar mijn YouTube kanaal, daar staan een aantal yin yogalessen op die je thuis kunt volgen.

Voor degenen onder jullie die graag meer diepgang willen in hun Yin Yoga beoefening, heb ik goed nieuws. Ik ben momenteel druk bezig met de ontwikkeling van een online Yin Yoga programma dat je kunt volgen vanuit het comfort van je eigen huis.

Dit online programma zal een uitgebreide reeks Yin Yogalessen omvatten, ontworpen om je te helpen je lichaam te stretchen, je geest te kalmeren en dieper in jezelf te duiken.

Als je geïnteresseerd bent in dit online Yin Yoga programma en op de hoogte wilt blijven van de lancering en andere updates, laat het me dan weten! Je kunt contact met me opnemen via Insta FB of mailen naar info@yogalifebyjerien.nl

Yin Yoga heeft voor mij persoonlijk een diepgaand verschil gemaakt in mijn leven. Het heeft me geholpen om meer balans, rust en zelfbewustzijn te vinden. En ik ben ervan overtuigd dat het ook voor jou iets bijzonders kan betekenen.

Ga genieten van de prachtige herfst, en vergeet niet om naar binnen te keren, los te laten en te omarmen wat komt. Yin Yoga kan je gids zijn op deze reis naar innerlijke rust en balans.

XO

Jerien

www.yogalifebyjerien.nl
info@yogalifebyjerien.nl

Deel deze pagina alsjeblieft, dank je wel!

Je kunt me vinden op:

Jerien Wessels 2022-2023 |Made with love| All Rights Reserved | PRIVACYVOORWAARDEN

app me of spreek iets in!
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden. Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.
Accepteren