0628414640

info@yogalifebyjerien.nl

Onze Monkey Mind versus het Ego

In onze drukke en chaotische wereld worden we vaak geconfronteerd met een constante stroom van gedachten die door ons hoofd flitsen. Dit wordt de Monkey Mind genoemd. Deze Monkey Mind kan een bron van stress, angst en afleiding zijn, waardoor het moeilijk is om te ontspannen en ons te concentreren. De Monkey Mind kan ons afleiden van het ervaren van innerlijke rust en in verbinding te blijven met onszelf.

Tegelijkertijd speelt het Ego een cruciale rol in ons leven. Het Ego vertegenwoordigt ons gevoel van individualiteit, wie we zijn en gevoel van eigenwaarde. Het omvat onze overtuigingen, waarden en de rollen die we ons toe-eigenen.

Verschillende aspecten

Het Ego en de Monkey Mind zijn beide begrippen die betrekking hebben op verschillende aspecten van ons menselijk bewustzijn en denken.

Hoewel het Ego en de Monkey Mind verschillende aspecten van het denken vertegenwoordigen, kunnen ze met elkaar verweven zijn. Zo kan het Ego de Monkey Mind voeden door zich te identificeren met bepaalde gedachten. Bijvoorbeeld, als de Monkey Mind bezig is met zelfkritische gedachten, kan het Ego deze gedachten oppikken en versterken, wat kan leiden tot een negatief zelfbeeld. Hardnekkige denkpatronen ontstaan die moeilijk te doorbreken zijn.

Yogafilosofie

In de yogafilosofie wordt de Monkey Mind gezien als een uitdaging, waarbij de Ego wordt gezien als een belemmering op het pad naar spirituele groei en innerlijke vrede, ook wel “ahamkara” genoemd.

Het Ego hecht zich aan externe dingen zoals uiterlijk, prestaties, sociale status en relaties die we aangaan. Dit leidt tot egoïstisch denken, verlangen naar erkenning en de neiging om onszelf met anderen te vergelijken.

Het loslaten van beperkte identificaties en het begrijpen van ons ware zelf is een belangrijke stap op het pad naar persoonlijke groei en innerlijke vrede, aldus de yogafilosofie.

Rol van meditatie

Om het Ego te overstijgen en innerlijke rust te vinden, is het belangrijk om mindfulness en meditatie te beoefenen. Door bewust te zijn van onze gedachten zonder erin verstrikt te raken, kunnen we het Ego en de constante stroom van gedachten van de Monkey Mind doorbreken.

Door de aandacht te richten op de ademhaling, de zintuigen of een ander focuspunt, kunnen gedachten worden geobserveerd zonder erin mee te gaan. Dit leidt tot meer rust, helderheid en een gevoel van verbondenheid.

Goed of slecht?

Het is belangrijk op te merken dat het volkomen normaal is om een Monkey Mind te hebben. Het is een natuurlijke eigenschap van de geest. Door bewustzijn te ontwikkelen en te oefenen in het beheersen van de geest, kun je echter meer innerlijke vrede en kalmte bereiken.

Het Ego speelt ook een essentiële rol in ons dagelijks functioneren en onze interacties met anderen. Het helpt ons bij het stellen van doelen en het nemen van beslissingen. Het wordt pas problematisch wanner het leidt tot een gevoel van superioriteit, competitie, behoefte aan erkenning en het verlangen om onze eigen belangen boven die van anderen te stellen. Het kan ons vasthouden aan beperkende overtuigingen, zoals angst voor afwijzing of het gevoel van falen.

Persoonlijke groei en ontwikkeling

Kortom, het begrijpen en onderzoeken van het Ego en de Monkey Mind kan een belangrijk onderdeel zijn van persoonlijke groei en spirituele ontwikkeling. Het kan ons helpen bewust te worden van onze automatische reacties, onze conditionering en onze beperkende overtuigingen. Door het ontwikkelen van zelfbewustzijn en het loslaten van de identificatie met het Ego en door ons bewust te worden van de Monkey Mind en de stroom van gedachten te observeren, kunnen we geleidelijk aan meer innerlijke rust, helderheid en een gevoel van verbondenheid ervaren.

Met behulp van het online meditatie programma:

Leren Mediteren
integreren in je dagelijks leven

Kan jij nu zelf gaan werken aan het onderzoeken van het Ego en de Monkey Mind. 
Vraag hieronder het programma aan. Je ontvang meteen de inloggegevens en je kan starten aan jouw meditatie avontuur. 

XO

Jerein

XO

Jerien

www.yogalifebyjerien.nl
info@yogalifebyjerien.nl

Deel deze pagina alsjeblieft, dank je wel!
Je kunt me vinden op:

Jerien Wessels ©2023 |Made with love| All Rights Reserved | PRIVACYVOORWAARDEN

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

app me of spreek iets in!
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden. Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.
Accepteren