Verwachtingen en Realiteit van Meditatie – Chronische pijn
In onze zoektocht naar innerlijke rust komen we vaak uit bij mediteren. Je hebt vast wel eens gehoord dat meditatie wonderen kan verrichten voor je welzijn, maar wat de meesten van ons zelden horen, zijn de uitdagingen die bij meditatie horen. Meditatie is geen tovermiddel; het is eerder een reis die discipline en geduld vereist. Je raakt afgeleid, er komen voortdurend gedachten en emoties op, en dat kan soms frustrerend zijn. En dan is er nog het fysieke ongemak van lang stilzitten, met pijn in je benen, rug, nek en schouders tot gevolg.
Het lijkt zo simpel: even zitten op een kussentje, je ogen sluiten en stil zijn voor een paar minuten. Maar in werkelijkheid is meditatie integreren in je dagelijks leven een hele uitdaging. Het is precies daar, in die doorzettingskracht, dat de ware kracht van meditatie schuilt. Af en toe mediteren heeft vaak weinig effect. Pas wanneer je dit regelmatig en consistent doet, wordt het een essentieel onderdeel van je leven en begin je te begrijpen wat meditatie echt voor jou kan betekenen. Het leren mediteren is slechts de eerste stap; het vasthouden en volhouden is stap twee.
Laten we in dit tweede deel over veelvoorkomende verwachtingen over meditatie en hoe deze zich verhouden tot de realiteit, onderzoeken of meditatie chronische pijn vermindert.
Meditatie vermindert (chronische) pijn
In onze zoektocht naar innerlijke rust en balans kan meditatie dus een krachtig instrument zijn, maar wanneer je veel (chronische) pijn ervaart in je lichaam, kan mediteren juist een extra uitdaging zijn. Uit ervaring weet ik dat het comfort van je houding daarom belangrijker is dan het streven naar de perfecte houding. Tijdens mijn (online)lessen vertel ik dan ook altijd dat je kan gaan zitten of liggen in de houding die voor jou het beste werkt. Je kan zitten op een stoel, op de grond of de bank. En zelfs liggen in je bed kan een prima oplossing zijn.
Pijn leidt ontzettend af, vraagt om begrip, aanpassing en een zorgvuldige aanpak. Dus liever een comfortabelere houding dan de ‘perfecte’ houding, als die al bestaat. En daarom onthul ik hier de pijnlijke realiteit van meditatie met fysieke pijn, en benadruk ik de rol van comfort en realistische verwachtingen.
Voor mensen die dagelijks pijn ervaren (ik was er vroeger een van), kan het simpelweg vinden van een comfortabele zithouding een uitdaging op zich zijn. Het nastreven van de ‘perfecte’ meditatiehouding is daarom geen realistisch doel. Het is belangrijk om te begrijpen dat het bereiken van innerlijke rust niet afhankelijk is van een specifieke houding, maar eerder van het creëren van een omgeving waarin je lichaam zich op zijn gemak voelt.
Meditatie kan wel een krachtige invloed hebben op het verminderen van de spanning in het lichaam. Want terwijl je je concentreert op je ademhaling en je bewust wordt van je innerlijke zelf, kunnen de spieren ontspannen en kan de pijn enigszins worden verzacht. Hoewel meditatie hier geen onmiddellijke oplossing biedt, kan het na verloop van tijd wel bijdragen aan het verminderen van de intensiteit van de pijn die je ervaart.
Het is echter belangrijk om ook hier realistische verwachtingen te hebben. Meditatie is geen directe remedie voor chronische pijn. Het is ook hier geen magische pil die onmiddellijke verlichting biedt. In plaats daarvan biedt meditatie de weg naar innerlijke acceptatie en veerkracht. Het helpt je om je relatie met pijn te veranderen, zodat het niet langer de overheersende factor in je leven is.
Terwijl je mediteert, kan het nuttig zijn om je aandacht te richten op de gebieden van je lichaam die geen pijn ervaren. Dus in plaats van steeds te benadrukken dat je pijn ervaart, ga je met je aandacht naar die delen van je lichaam die geen pijn doen. Dit kan je bewustzijn verleggen van de pijn naar de bredere ervaring van je lichaam. Bovendien kan meditatie je helpen om je te concentreren op het huidige moment en om gedachten van zorgen over de pijn in de toekomst te verminderen.
Mijn orthopeed deelde ooit met mij het inzicht dat ons lichaam een pijngeheugen heeft. In mijn geval registreerde mijn hersenen bewegen als pijn. Met gerichte oefeningen werkte ik met de fysio tijdens mijn 2e revalidatietraject aan spieropbouw. Echter na een jaar was ik de oefeningen zo zat en richtte ik mij tot yoga en meditatie. Thuis ging ik aan de gang met meditatie en ben ik dieper ingegaan op de pijn, heb ik de pijn erkend en vervolgens mijn aandacht verlegd naar andere delen van mijn lichaam die geen pijn ervoeren. Dit heeft ertoe geleid dat mijn dagelijks leven niet langer overheerst wordt door pijn.
Of mediteren dus pijn vermindert? Het is in ieder geval bewezen dat mediteren de spanning in je lichaam vermindert doordat je geest ontspant. Hierdoor raken de zenuwen minder geprikkeld met als gevolg dat je pijn vermindert. Dit zou dus een mooi fysieke bijkomstigheid kunnen zijn.
Dus, als je worstelt met chronische pijn en meditatie wilt integreren in je leven, herinner jezelf er dan aan dat comfort belangrijker is dan perfectie. Neem de tijd om je eigen houding te vinden en onthoud dat meditatie een proces is dat langzaam, maar gestaag verandering kan brengen in hoe jij omgaat met pijnbeleving.
Er zijn natuurlijk nog veel meer verwachtingen van mediteren.
Lees meer over:
Mediteren en gezondheidsvoordelen
Mediteren verbetert de relaties met anderen
Mediteren verhoogd de creativiteit
Mediteren zal al mijn vragen beantwoorden
Met behulp van het online meditatie programma:
Leren Mediteren
integreren in je dagelijks leven
Kan jij nu zelf gaan onderzoeken of mediteren helpt om bij jou van je (chronische) pijn af te komen of helpt te verminderen.
Vraag hieronder het programma aan. Je ontvang meteen de inloggegevens en je kan starten aan jouw meditatie avontuur.
XO
Jerien
XO
Jerien
www.yogalifebyjerien.nl
info@yogalifebyjerien.nl
Deel deze pagina alsjeblieft, dank je wel!
Je kunt me vinden op:
Jerien Wessels ©2023 |Made with love| All Rights Reserved | PRIVACYVOORWAARDEN