0628414640

info@yogalifebyjerien.nl

Verwachtingen en Realiteit van Meditatie – Gezondheidsvoordelen

In onze zoektocht naar innerlijke rust koesteren we vaak verwachtingen van meditatie. Je hoort vast regelmatig dat mediteren zó goed voor je, daar moet je echt mee beginnen. Het wordt dan ook steeds populairder en meer en meer bekende mensen propageren dat zij dagelijks mediteren en dat het ze zo veel brengt.

Maar zelden wordt gesproken over de uitdagingen die mediteren met zich meebrengt. Meditatie is geen wondermiddel, maar eerder een reis die discipline en geduld vraagt. Je raakt afgeleid, er komen continu gedachten en emoties en daar zit je niet altijd op te wachten. En dan dat stilzitten. Je krijgt pijn in je benen, je rug, je nek, schouders en weet ik waar nog meer.

Iedereen kan een beetje zitten op een kussentje, zijn of haar ogen sluiten en een paar minuten stil zijn. Maar wat velen niet kunnen, is daadwerkelijk het mediteren integreren in hun leven. En daar zit nou net de kracht van mediteren. Want helaas heeft af en toe een keer mediteren niet veel zin. Pas wanneer je dit meerdere keren per week toepast, wordt het onderdeel van je leven en ga je ervaren wat mediteren voor jou kan betekenen. En dan is het leren pas stap één, het vasthouden en volhouden is stap twee.

Zelf heb ik verschillende yogaopleidingen, meditatiecursussen en mindfulness trainingen gedaan. En mediteren is inmiddels een belangrijk onderdeel van mijn leven, maar ook mij lukt het niet om iedere dag te mediteren. En dat is voor mij nu oké. Het liefst zou ik iedere dag voldoende tijd hebben om 40 minuten op mijn meditatiebankje te zitten, maar ik heb gewoon niet altijd zin om eerder mijn bed uit te komen, wil ik gewoon even netflixen op de bank en soms ga ik zo op in de drukte van alledag dat ik in de avond alleen nog maar naar bed wil. (En geloof het of niet, zodra ik mijn kussen ruik, slaap ik meestal al.)

Maar goed, laten we eens kijken naar veelvoorkomende verwachtingen en hoe ze zich verhouden tot de realiteit van meditatie.
Vandaag in deel 1 duiken we dieper in de gezondheidsvoordelen en of mediteren genezend werkt. 

Mediteren is gezond, sommigen beweren zelfs dat het genezend werkt

Dat mediteren gezond is, is al met verschillende onderzoeken bewezen, maar ik ben altijd voorzichtig met zeggen dat het genezend werkt. Ik lees natuurlijk ook de verhalen dat mensen genezen zijn van bijvoorbeeld kanker en zij beweren dat dit komt doordat ze dagen/weken/maanden hebben gemediteerd. Ik hoop dat dat waar is, maar in mijn optiek is mediteren geen magische pil. Wel ben ik ervan overtuigd dat het je je gezondheid kan verbeteren. Robert Butera beschrijft in zijn boek ‘puur mediteren’, “Stel een innerlijk spiritueel principe als doel en laat eventuele fysieke effecten een welkom neveneffect zijn”. Hier sluit ik me graag bij aan.

In onze drukke wereld, waarin we continu aan “moeten” staan, we continu bereikbaar moeten of willen zijn en direct op alles moeten of willen reageren, lijken stress en spanning de norm te zijn. Meditatie is dan een oase van rust en verlichting geworden. Het wordt al eeuwenlang beoefend en de voordelen worden meer en meer erkend. En toch blijft het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben over wat meditatie kan bereiken. Begrijp me niet verkeerd, ik maakte eerder een lijst met 101 voordelen van mediteren, (ik zal een link plaatsen in de shownotes) maar ik zie meditatie niet als vervanging voor medische behandeling en het mag niet worden gezien als een garantie voor fysieke genezing. In plaats daarvan wil ik meditatie liever beschouwen als een krachtig hulpmiddel op onze weg naar gezondheid en welzijn.

Diverse wetenschappelijke studies hebben laten zien dat meditatie aantoonbare voordelen biedt voor de gezondheid. Zo kan het de bloeddruk helpen verlagen, de stresshormonen verminderen en de algehele stressreactie van het lichaam beïnvloeden. Deze fysiologische veranderingen dragen bij aan een betere gezondheid en welzijn. Echter, het is belangrijk om realistisch te blijven over de resultaten en om meditatie dus te zien als een aanvullende oefening naast andere gezonde leefstijlkeuzes.

Een ander aspect van meditatie is de mogelijkheid om een diepere spirituele connectie te vinden. Terwijl we onze aandacht naar binnen richten en die constante stroom van gedachten tot rust proberen te brengen, kunnen we een dieper bewustzijn ervaren. Dit bewustzijn kan ons helpen een dieper begrip van onszelf en onze plaats in het grotere geheel te onderzoeken. Het is als het ware een geleidelijke ontdekking van onze innerlijke wereld. Meditatie kan ons hierdoor helpen om in contact te komen met ons innerlijke zelf, onze emoties en onze verlangens. Het kan ons bewust maken van de patronen die we in ons leven ontwikkelen en ons helpen los te komen van een negatieve gedachtestroom, wat weer kan leiden tot verbetering van ons algehele emotionele en mentale welzijn.

Ik omarm meditatie echt als de weg naar een betere gezondheid en om in verbinding te blijven met mezelf en hierbij is het belangrijk geduldig te zijn. De resultaten van meditatie komen vaak geleidelijk en vragen om constante oefening. Meditatie kan ons helpen de controle over ons leven terug te krijgen, stress te verminderen en diepgaandere niveaus van zelfinzicht te bereiken, maar het is geen snelle oplossing. Het is eerder een levenslange reis die ons in staat stelt om met meer helderheid en meer in balans te leven.

Dus, hoewel meditatie in mijn opzocht geen magische genezende krachten heeft, heeft het wel het vermogen om ons leven te verrijken. Het is een waardevol instrument dat ons kan helpen onze gezondheid te verbeteren en onze verbinding met onszelf en de wereld om ons heen te verdiepen met realistische verwachtingen, geduld en een toewijding.

Met behulp van het online meditatie programma:

Leren Mediteren
integreren in je dagelijks leven

Kan jij nu zelf gaan ervaren wat meditatie voor jouw gezondheid kan betekenen.
Vraag hieronder het programma aan. Je ontvang meteen de inloggegevens en je kan starten aan jouw meditatie avontuur.

XO

Jerien

XO

Jerien

www.yogalifebyjerien.nl
info@yogalifebyjerien.nl

Deel deze pagina alsjeblieft, dank je wel!
Je kunt me vinden op:

Jerien Wessels ©2023 |Made with love| All Rights Reserved | PRIVACYVOORWAARDEN

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

app me of spreek iets in!
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden. Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.
Accepteren