De Waarheid – Mijn Waarheid

Maart 2022

Als ex-topturnster mag ik sinds vorige week een schriftelijke aanvraag indienen voor een tegemoetkomingsregeling van de KNGU voor het leed dat mij is aangedaan als klein meisje. Eindelijk! Maar dat gaat nog niet zo makkelijk….

Nee, ik mag gaan bewijzen dat ik recht heb op deze tegemoetkoming. Eerst schriftelijk. Als ik mijn betoog goed op papier heb gezet mag ik door naar de volgende ronde! Dan mag ik voor een 4-koppige ‘jury’ verschijnen en ook nog eens mijn betoog verdedigen…YES! Eindelijk wordt er naar ons geluisterd….Of toch niet?

Ik word al misselijk als ik weer alles mag oprakelen. 30 jaar lang hebben mensen mij niet geloofd, ben ik bij verschillende psychologen geweest, heb ik 2 revalidatie trajecten gehad en zelfs mijn echtgenoot zei in 2020, na de ‘bekentenis’ van Gerrit Beltman: “Nu is het niet alleen meer een verhaal in jouw hoofd. Er zijn meer vrouwen die met hetzelfde verhaal komen”. Hij geloofde mij wel, maar het bleef ook voor hem iets wat mijn waarheid was. Iets wat je moeilijk kan geloven als je het van slechts één iemand hoort.

Als jong meisje heb ik getraind o.a. onder het bewind van Gerrit Beltman. Ik heb altijd op het hoogste niveau geturnd, eerst in de a-klasse tot ik uiteindelijk, door de slangenkuil die de turnsport heet, ben gestopt op mijn 14e toen ik van de pré-olympische klasse de overstap maakte naar de olympische klasse.

Check, vinkje  1 t/m 4 kan ik afvinken, ik was lid van de KNGU (toen nog KNGB), heb dagelijks te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag, deed mee aan (inter)nationale wedstrijden en ik heb fysieke, psychische en/of morele klachten waardoor ik inmiddels een jaar thuis zit. Ik kreeg na 27 jaar de diagnose PTSS, kreeg een vreselijke Burn-out en raakte hierdoor zelfs mijn baan kwijt.

En dan ontbreekt er dus 1 vinkje. Ik turnde alleen in de vakanties 30 uur of meer, ik moest namelijk gewoon naar school. Er bestond nog geen topsport-regeling. Dat betekent dat ik volgens de regels van de tegemoetkoming geen recht heb op een vergoeding. Dat ikzelf (en mijn ouders) duizenden euro’s (en guldens) heb uitgegeven aan onderzoeken, hulpverleners, therapieën, medicijnen, trainingen en zelfs 8 opertaties, omdat ik het probleem was, ik moest veranderen, mijn lichaam altijd pijn deed, dat vooral de rechterkant van mijn lichaam beschadigd is, dat ik een negatief zelfbeeld heb en heel lang in de overtuiging heb geleefd dat ik niet goed genoeg ben en niet de moeite waard, want het waren voornamelijk volwassen trainers en juryleden die dat dagelijks zeiden.

Inmiddels heb ik het afgelopen jaar weer keihard aan mezelf gewerkt en zijn er dankzij het onderzoek van Marjan Olfers eindelijk mensen op mijn pad gekomen die mij wel geloven. Ik heb ik nog steeds emdr en gesprekken met mijn sportsycholoog, ik werk hard aan het ombuigen van mijn negatieve zelfbeeld, want IK, Jerien, ben meer dan de moeite waard. Ik ben goed zoals ik ben en ik weet dat ik heel veel te bieden heb om anderen te helpen. Ik ben een mooi mens, lief, leuk, behulpzaam, heb heel veel kennis en mag mijn licht laten schijnen om anderen te helpen. Ik heb recht op die vergoeding, wat de commissie ook zal besluiten.

De waarheid is Mijn waarheid. Ik heb verschillende ex-turnsters gesproken, waarbij we ons dezelfde situatie toch allemaal net even anders herinneren. Maar het is en blijft mijn waarheid. De commissie leest mijn betoog en geoordeeld of ik dat goed genoeg doe. Ik sta opnieuw voor een jury, die gaat bepalen of ik goed genoeg ben.    

Ik ben heel dankbaar voor de kamervragen van Lisa Westerveld van GroenLinks, mede daardoor verscheen gisteren een artikel in het Noordhollands Dagblad dat er waarschijnlijk versoepelingen komen voor de regeling. Ik hoop het. Want de drempel is voor mij nog wel heel hoog om mijn aanvraag in te dienen. De komende tijd zal ik de vragen zo goed mogelijk proberen te beantwoorden en dan is het lot niet meer in mijn handen. Maar ik zal tot het uiterste gaan, de ‘jury’ gaat mij er niet weer onder krijgen!

XO

Jerien

www.yogalifebyjerien.nl
info@yogalifebyjerien.nl

 

Deel deze pagina alsjeblieft, dank je wel!

Je kunt me vinden op:

Jerien Wessels

info@yogalifebyjerien.nl

Meer rust in je hoofd door je patronen te doorbreken!

Je dromen onderzoeken en meer routine ontwikkelen!

Jerien Wessels ©2022 |Made with love| All Rights Reserved | PRIVACYVOORWAARDEN

app me of spreek iets in!
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden. Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.
Accepteren