Blog over het element water.
Geschreven naar aanleiding van de week van het water 1 t/m 17 mei.

Het element water

30 april 2020

Wij mensen bestaan voor 70% uit water. En omdat het 1 mei tot en met 17 mei de ‘week van het water’ is, wil ik wat meer aandacht besteden aan het element water.

We bestaan niet alleen uit het element water, maar ook uit aarde, vuur, lucht en ether (ruimte). Van al deze elementen hebben we iets in ons. Het een kan niet zonder het ander. Denk maar aan je lievelingsbloem die aarde nodig heeft om stevig te kunnen staan, water, lucht (kooldioxide), warmte van de zon en ruimte om te groeien.

De 5 elementen geven aan hoe we naar de wereld kijken. Vuur zoekt naar mogelijkheden, aarde is concreet, lucht staat voor logica en zekerheid en water is gevoel. Ruimte hebben we allemaal nodig en verbind alle elementen.

Maar nu sta ik vooral stil bij het element water. Water is flexibel en kiest de kortste weg. Het is veranderlijk, het kan in vaste vorm, vloeibaar en gasvormig zijn.

Water is voedend, verzorgend en zuiverend. Zonder water kunnen we niet leven en het maakt ons letterlijk schoon, zowel inwendig als uitwendig. Als we ons wassen, spoelen we het zichtbare vuil van ons af. Inwendig zorgen onze nieren en blaas voor de uitscheiding van afvalstoffen. Het hoort bij de yoga tot het 2e chakra, wat zit in de buik tussen de bekken, waar ook onze emotie en gevoel ligt.

Water is sterk, maar kan ook verwoesten. Denk maar aan water dat rotsen kan slijten en de verwoestingen na een overstroming.

Voor alles in het leven geldt dat het in balans moet zijn. Als we uit balans raken, vallen we. Zo is het ook bij water. Iedereen heeft het element water in zich. Als water in balans is, hebben we zelfvertrouwen, zijn we standvastig en hebben we doorzettingsvermogen. We zijn blij, gelukkig, lachen veel en genieten. Kunnen we ons gemakkelijk aanpassen en kunnen we helder denken.

Als we uit balans zijn kunnen we juist extra boosheid voelen, verdriet, pijn of jaloezie. We kunnen hoofdpijn krijgen, rugklachten en mentale problemen. Water kan ook verdoezelen. Denk maar aan alles wat onderwater is en leeft, wat wij niet zien. Dit geldt in ons lichaam als oude gewoontes, gevoelens en emoties. Hoe we reageren in bepaalde situaties.

Kortom, te veel van het element water zorgt voor overgevoeligheid en worden we emotioneel. Een te kort aan het element zorgt voor weinig vreugde en voelen we ons niet op ons gemak.

Maar hier kunnen we dus wat aan doen. De komende 2 weken, 1 tot en met 17 mei, wil ik je uitnodigen voor een kleine challenge. Je gaat voor jezelf onderzoeken of je veel of weinig van het element water in je hebt. Hoe doe je dat?

1. Stel jezelf iedere ochtend-middag-avond de vraag hoe jij je nu echt voelt. Hoort dat bij het element water? Heb je te veel of te weinig van dit element?

2. Hou eens bij hoeveel water je drinkt, is dat wel genoeg?

3. Neem je wel voldoende rust? Yoga oefeningen om de heupen te openen en het water te laten stromen kunnen hierbij helpen.

Doe je mee? Ik zou het leuk vinden als je de challenge deelt met anderen, zodat we met zo veel mogelijk mensen de energie van water kunnen laten stromen. Laat je het me weten? Je kan me taggen en mijn tips volgen via sociale media.

XO

Jerien

www.yogalifebyjerien.nl
info@yogalifebyjerien.nl

 

Deel deze pagina alsjeblieft, dank je wel!

 

Je kunt me vinden op:

Jerien Wessels

info@yogalifebyjerien.nl

Minder pijn in je lijf door je patronen te doorbreken!

Je dromen onderzoeken en meer routine ontwikkelen!

YogalifeByJerien

Jerien Wessels ©2020 | All Rights Reserved | PRIVACYVOORWAARDEN

app me of spreek iets in!
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden. Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.
Accepteren