Feng Shui

14 maart 2021

Tijdens mijn quarantaine eind oktober, na de yogaopleiding in Portugal, ben ik in het boek Move your stuff, change your life van Karen Rauch Carter gedoken, een boek over Feng Shui. Ik schreef er meteen een blog over, maar heb het nooit geplaatst. Nu vond ik het toch tijd. Ik heb mijn huis nogmaals doorlopen en denk dat ons huis aardig dicht in de buurt komt van de Feng Shui. Ik heb in ieder geval mijn best gedaan. 

Het boek is echt een aanrader, ik ben totaal anders naar spullen gaan kijken. Ik ben begonnen om onze zolder meer Feng Shui te maken, daarna volgde de rest van het huis. De kamers van de kinderen daargelaten, want dat is hun domein, maar verder heb ik alle ruimtes in huis aangepakt. Soms tot grote hilariteit en soms zelfs met een kleine frustratie.

Ik raad je aan het boek zelf te lezen, maar mocht je geen tijd hebben of echt niet van lezen houden, dan kan je dit blog gebruiken als leidraad. Weet wel, ik ben zeker geen expert en ik heb het boek geïnterpreteerd op mijn manier. Ik kan je niet garanderen dat wat ik je hier vertel allemaal echt waar is, of slechts de wens van mijn gedachten.…

Enjoy…

Jerien Wessels

info@yogalifebyjerien.nl

Feng Shui

Feng Shui betekent ‘wind en water’ en het gaat erom dat je de dingen om je heen zo ordent dat je positieve resultaten behaalt. Het is geen religie of geloof, maar men gaat ervan uit dat de spullen om ons heen invloed heeft op ons lichaam. Alles staat naast iets anders, maar om het net even anders neer te zetten, kan het gevoel beter worden. ‘Het brengt ons onbewuste in onze omgeving weer tot bewustzijn, dat brengt de overtuigingen en gevoelens weer in bewustzijn. Dan hebben we een keuze en kunnen we bewust ons universum creëren’, aldus Barry Gordon.

Door de energie in je huis te verschuiven, breng je verbetering aan in je leven. En waarom zou je dat werk niet door een spiegel of lamp laten doen? Er zijn mensen die zelfs geloven, dat door de energie te veranderen, je ziektes kan genezen of sneller kan herstellen. Ook breng je de balans terug in je leven….Die balans  spreekt mij het meeste aan 😉

Bagua (bagwha)

In de Feng Shui spreken ze over negen categorieën of leefsituaties. Ze worden ruimtelijk weergegeven in je woonruimte. Ba betekent acht, een Bagua heeft acht zijden en het midden, maakt negen. De bagua is altijd in een bepaalde volgorde en de ‘zones’ hebben betrekking op de verschillende levenssituaties.

 • Prosperity
 • Fame and reputation
 • Relationships and love
 • Family
 • Health
 • Creativity and children
 • Skills and knowledge
 • Career
 • Helpful people and travel

Elke bagua heeft bijbehorende kleuren, vormen, symbolen, lichaamsdelen enz….

5 elementen

Ook heeft iedere bagua zijn eigen element; hout, aarde, metaal, vuur en water. Deze 5 elementen moeten in je huis in evenwicht zijn. Je huis werkt dan voor jou!

Zijn de elementen uit balans, dan ontstaat er een destructieve cirkel; aarde verdampt water, water stopt vuur, vuur smelt metaal, metaal snijdt houd, houd dringt door aarde en zo is de cirkel rond.

Maar er is ook een creatieve cyclus, deze werkt dus juist stimulerend; vuur maakt aarde, aarde creëert metaal, metaal houdt water vast, water voedt houd en hout is brandstof voor vuur.

Symbolen

Binnen de Feng Shui wordt veel gewerkt met symbolen en dat is nodig, omdat niet ieder huis of iedere ruimte kan voldoen aan de energie van de Feng Shui. In mijn huis kunnen we bijvoorbeeld geen ruimte maken voor een openhaard, maar ik kan wel symbolen toevoegen die het element vuur voedt. Denk maar aan houten meubels, een fotolijstje met vuur, symbool van hout, foto van een bos, de kleur rood staat voor vuur…

Ook als je bepaalde dingen niet in je huis wilt, denk aan de kleur rood, dan kan je de kleur verstoppen. Plak bijvoorbeeld een rood papiertje onder de bank, achter een foto, onder een kussen…Je kan het zo gek niet bedenken.

Voorbeelden van symbolen

 • Licht: Door licht toe te voegen wordt energie geactiveerd wat de verandering bevordert: kaarsen, lampen, vuur, lavalamp, weerkaatsing van spiegels, kristallen of glanzende voorwerpen.
 • Geluid: Door geluid toe te voegen, ontstaan er energietrillingen: bewegend water, muziek, vogels, krekels, klok, bellen, instrument…
 • Levende wezens: Vissen, huisdieren, enz…versterken de energie in een trage ruimte. Ook planten werken goed!
 • Gewicht: Items of symbolen die zwaar zijn helpen om te aarden: olifant, rotsblok
 • Kleur: Elk deel van het huis komt overeen met een specifieke kleur. Je kan je muur in de kamer verven, maar je kan ook de kleur toevoegen door een gekleurd papier ergens (verborgen) neer te leggen. Het belangrijkste in dit geval, is dat de kleur aanwezig is.
 • Bewegende voorwerpen: Mobiel, klok, water, vlindervleugels, ventilator, gordijnen.
 • Electrische energie: Tv, computer, wekker, vibrator, enz…. Apparaten worden opgewekt door elektriciteit, plaatst ze dus in de juiste plek in je huis.
 • Symbolische objecten: Het opzettelijk plaatsten van symbolen, zorgt voor verschuiving van de energie.
 • Overige: Persoonlijke of betekenisvolle spullen.

Vermijden

Rommel, stof, vuil en kapotte items werken sowieso altijd tegen je, zorg er dus voor dat je altijd een schoon en opgeruimd huis hebt. Vuilnisbakken en je toilet zijn uiteraard ‘vuile/vieze’ items die je nodig hebt, zorg er dus voor dat deze wel schoon zijn.

Als je iets in je leven wilt veranderen, kan het goed zijn eerst te kijken naar de bagua, maar neem zelf ook je verantwoordelijkheid voor je leven. De bagua lopen in elkaar over en staan met elkaar in verbinding, dus pak altijd meerdere ruimtes tegelijk aan.

Family

‘toevluchtsoord, fundament, veiligheid’

 “Ik vind vreugde in mijn familie relaties”
“Ik voel me geweldig en ik ben in perfecte gezondheid”

Als ik dit gebied verbeter, belooft dit een positieve invloed op mijn angst. Ik zal veiligheid ervaren op alle gebieden; mijn seksleven zal verbeteren, ik zal een basis bouwen om uitdagingen aan te gaan, meer zelfvertrouwen ontwikkelen, minder stress ervaren en in harmonie zijn met gezinsaangelegenheden. En de harmonie in ons gezin mag wel beter, evenals de angst verminderen die ik vaak ervaar.  Ik heb dus veel aandacht besteed aan deze ruimtes.

HOUT is hier het belangrijkste element! En laat dat nou goed uitkomen! Deze bagua is ons ‘trappenhuis’ en we hebben net een vliering laten maken die volledig van hout is! En in de voorraadkast zijn de stellages van hout! Beter kan dus niet.  Tevens heb ik (verborgen) groenpapier neergelegd en er bamboe manden neergezet.

Zwart is in deze bagua een belangrijke kleur. Aangezien het altijd donker is, behalve als we wat pakken en dan even het licht aandoen, zit dat wel goed.

In de voorraadkast staan flessen water, (water voedt houd) en zijn de rechthoekige en zuilvormige kasten perfect!

In deze ruimte wil je geen ronde en driehoekige vormen, dat is wel een uitdaging met de voorraadpotten en blikjes eten, maar ik hoop dit voldoende te compenseren met alle andere spullen.

Prosperatie

‘Welvaart is een gemoedstoestand’

Mijn verandering begon in de Prosperatie bagua. De linkerachterhoek van ons huis.

 “Oogst wat je zaait: Ik ben vrij om te geven, want er is altijd aanbod voor al mijn behoeften”

Door deze hoek aan te pakken en de spullen te verplaatsen, zou ik mezelf langzaam bevrijden van de verkeerde geest; vastberadenheid en overvloed komt in mijn leven.
In deze bagua gaat het niet alleen om geld en de materiele kant van dingen, maar meer om het gevoel dat er overvloed in je leven is. Het brengt je in balans met het universum en hoe het bedoeld is.
Deze hoek was op zolder een enorme uitdaging. Want al eerder kon je lezen dat vuil en troep altijd slecht is. En laat deze bagua op zolder nou ons rommelhok zijn…

Allereerst heb ik het hok leeggemaakt en goed schoongemaakt. De dingen die eigenlijk best weg konden, zijn eindelijk weggegaan. Maar ja, het blijft een rommelhok. Door er een rood papier neer te leggen met daarop een paar mooie geldquotes,  -affirmaties en wat oude munten, is dit ‘hok’ Feng Shui technisch best aardig gelukt.

Op de eerste verdieping wordt deze bagua gedomineerd door mijn lieftallig puber, daar waag ik mij voorlopig maar even niet aan. De beneden verdieping heb ik wel volledig aangepakt.

Goud vergroot het rijkdom gebied evenals symbolen uit je erfgoed. Daarom heb ik van drie oude sierraden, respectievelijk van mijn oma, tante en moeder, een mooi aandenken gemaakt en een mooi plekje gegeven. Er staat een spaarpot, mijn diffuser voor bewegend water en parfums, in de hoek staat een mooie grote plant en er staat een klein plantje met mooie rode blaadjes. Verder heb ik mijn amethist en rozenkwarts hier een mooi plekje gegeven en mijn windgong, zijn de computerspelletjes verhuist naar de kamer van mijn zoon (naar de creativity and children bagua) en zijn alle lades van de kast opgeruimd, schoongemaakt en heringedeeld, de gedroogde bloemen van de zomer zijn de vuilnisbak ingegaan (droogbloemen = gevaar), en tot slot is de kattenbak verplaatst. Het arme beest raakte hiervan zo van slag (ze werd kaal op haar rug, omdat ze steeds onder de bank kroop om bij haar bak te komen), dat we die toch maar hebben teruggezet. We zorgen er iedere dag voor dat de bak weer netjes schoon gemaakt is.

Tip: Tevens aanpakken: ‘family’, ‘kills and knowledge’ en ‘helpful people and travel’.

Skills & knowledge

Wil je betere cijfers, betere beslissingen nemen, creatiever zijn, beter ondernemen, wil je kansen en mensen aantrekken die jou kunnen helpen, innerlijke wijsheid of betere relaties? Dan is dit de bagua om extra veel aandacht te geven! Maar let op, als je geen wijsheid hebt, gaat het je toch niet lukken. Herken dus je kansen en mogelijkheden!

Deze ruimte is een uitdaging in ons huis. Op zolder is dit mijn washok, de eerste etage het domein van de jongste en op de begane grond is hier de voordeur en de gang.

Deze bagua is de ideale ruimte om te mediteren, maar zoals je zult begrijpen is dat in mijn huis niet haalbaar. Daarom heb ik geprobeerd om met symbolen deze ruimte te vullen. Alles wat met wijsheid te maken heeft, is hier goed. Ik heb bijvoorbeeld het schaakspel in mijn washok staan en hobbyboeken, een bijbel en de canon van de Nederlandse iteratuur.

Licht en water zijn in deze ruimte belangrijk, evenals hout. Dat is gelukkig niet zo moeilijk. Er is voldoende water tijdens het wassen 😉. Mijn werkblad is van hout en de ruimte naar de trap hebben we open gelaten, waardoor er voldoende licht naar binnenkomt.

Helpful people and travel

 ‘Laat mensen je helpen, het is okee’

Als je werkt aan deze ruimte, zal je eerlijker behandeld worden. De juiste mensen zullen tot je komen en bereid zijn je te helpen. Dingen zullen soepeler verlopen, reizen wordt leuker, je intuïtie tot het universum wordt toegankelijker en je krijgt meer gedaan omdat je niet meer allemaal alleen  hoeft te doen.

De elementen metaal en water doen het hier goed. Ik heb daarom in een klein metalen bakje affirmaties en specifieke vraag gedaan. Iedere paar weken kijk ik in dat doosje en verander mijn vraag en/of affirmatie.
Denk ook aan mensen die je wilt ontmoeten of die je om hulp kunt vragen. Projecten die je wilt starten of afronden. Je kan ook een grote doos of enveloppe nemen voor foto’s van mensen die je bewondert.
Plaats hier ook boeken van mensen die jou inspireren. Een bel om te luiden als je een succes behaald, foto met helpende handen, water dat symbool staat voor de geest, foto’s of teksten over plaatsen die je wilt bezoeken; zo heb ik symbolisch een rondreis met een camper door Canada in deze ruimte geplaatst. Mijn grote wens is namelijk om binnen nu en drie jaar een lange reis door dit prachtige land te maken, samen met mijn gezin.

Beneden is deze ruimte de keuken. Al eerder kon je lezen dat je vuilnisbakken nodig hebt, ik zorg er dus wel voor dat de keuken zo netjes en schoon mogelijk is.

Op zolder is dit mijn werkruimte. Mijn bureau is op dezelfde manier ingericht als de 9 bagua’s.

Carrière en levenspad

 ‘Op het kruispunt van mogelijkheid en potentieel’

Volg je hart!

Wil jij een nieuwe, betere of zinvollere baan? Wil je meer geld verdienen? Wil je meer genieten van je werk? Dan is de ruimte tussen Skills and knowledge en People and travel de ruimte die je moet aanpakken.

In deze ruimte wil je géén vierkante vormen, aardetinten, bergen of klei, dat dempt namelijk water en water is hier het element dat wil je juist wilt hebben!  Golvende vormen, glas, metaal, ronde spullen en wit doen het hier wel goed. De kleuren zwart en donkerblauw zijn hier belangrijk.

Zorg dat de ruimtes carrière en reputatie in evenwicht zijn.

Fame en reputatie

“Ze mogen me, ze vinden me echt leuk”

 Als je aan deze ruimte gaat werken, bedenk dan goed waar je bekend om wilt staan. Bij mij is dat  mijn doorzettingsvermogen, het doorbreken van patronen, yoga, niet opgeven, positieve mindset en op mijn manier een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij.

Het element vuur is het belangrijkste in deze ruimte. Plaatjes met water passen hierbij dan helaas niet. Water dooft immers vuur. Puntige voorwerpen, een cactus, kaarsen, lavalamp, groen, wierrook en bergen doen het hier wel goed. Ook je diploma’s en certificaten kan je hier een mooi plekje geven. Schrijf op een rood papier wat je wilt voor je publiek, het woord RESPECT (of de hele tekst van Aretha Franklin). Je wilt omhoog, dus ik heb hier een boekje over vogels, en 2 ornamenten van vogels geplaatst als symbool van omhoog gaan en vrijheid. Maar ook de zon en de maan, ballonnen en sterren doen het hier goed.

Nu heb ik een prachtig schilderij gekregen van mijn reis naar Portugal. De mooiste zonsondergang die ik ooit heb gezien. Helaas staat hier veel water op. De mooiste plek is echter boven de bank naast de deur. Daar gaan we hem nu toch plaatsen. Door de zon, puntige bergen en prachtige gele kleur hoop ik dat er voldoende compensatie is voor het water. En aangezien het grenst aan de prosperityruimte, waar water wel is toegestaan, komt het vast wel goed moet die Feng Shui.

Net als onze prachtig bank. Deze is zwart, dat ook staat voor water. Maar hij is van leer en dat mag dan weer wel. Door er gele en groene kussen en dekens op te leggen, compenseren we het water.

Creativiteit en kinderen

Deze ruimte gaat over jezelf uitdrukken.

Bij mij staat hier de eettafel. Door deze ruimte aan te pakken, kan je werken een vervulling en voldoening hebben met een baan of hobby. Er ontstaan betere en creatievere ideeën. Het staat voor zelfontplooiing, ontspanning, relaties met vrienden, familie en geliefden.

In deze ruimte wil je metaal en ronde vormen, hoe meer hoe beter! Wij hebben op tafel een mooie ronde metalen bord met daarop 2 super leuke kaarsenstandaards. Echter, je wilt hier geen vuur, want vuur smelt metaal. De kaarsen heb ik er daarom uitgehaald.
Wit is ook goed, gelukkig hebben we een witte muur en de foto’s van mijn fantastische gezin hingen al aan de muur. De lampen zijn van metaal, de klok is rond en van metaal…Hier hoefde ik niet veel te veranderen. Alleen de kaarsen dan.

Ook heb ik een mooie goudkleurige pot gekocht en een pannenkoekenplant, zijn de oude cd’s (die we toch stiekem nog niet weg willen doen) in een gezellige groene en ronde doos gedaan, zijn de computerspelletjes naar het domein van onze zoon gegaan. In de kast heb ik een mooie gedichtenbundel geplaatst én er staat een grote pot met snoepjes op tafel!

Het belangrijkste in de ruimte is dat je je omringt met jeugdige dingen. Zorg dus dat er veel spelletjes worden gespeeld aan tafel, knutsel en geniet met en van elkaar.

Relationships and love

“Ik vertrouw mezelf en het universum om de beste beslissingen te nemen voor mijn hoogste goed”

Rose, wit en rood, zijn de kleuren voor deze ruimte. Hartjes, rozen, kristal, plaatjes van gelukkige mensen, positieve affirmaties, een dankbaarheidsdagboek, een ronde spiegel en kaarsen! Waar de kaarsen in de creatieve ruimte niet kunnen, kan je je in deze ruimte helemaal laten gaan om warmte en energie te genereren.

Wil je je relatie met iemand verbeteren? Schrijf de naam in een hart op een rood vel  en plaats het in deze ruimte.

Deze ruimte wordt op zolder ingenomen door ons bed. Daarom heb ik een mooi rood hart onder het bed gelegd, staat er een mooi gedichtenboekje (gekregen van mijn man toen we gingen trouwen) en een massage kaars.

Omdat we onder een schuin dak slapen, heb ik spiegeltjes op de nachtkastje gelegd, zodat de energie niet verstoord wordt. Dit voorkomt hoofdpijn, vergeetachtigheid en sinusitis.

Health

Deze ruimte grenst aan alle andere ruimtes, het is het midden, bagua 9. Dit is bij ons overal de doorloop. Ik heb nog geen manier gevonden om deze ruimte echt in te richten. Wel heb ik aanpassingen gedaan aan de randen van de andere ruimtes. Zo heb ik onder de zwarte stoelen van de eettafel roodpapier geplakt, hangt er een kolibrie aan het plafond en ligt het verse fruit in een mooie aardenwerken fruitschaal zo dicht mogelijk tegen de ruimte aan.

Op zolder heb ik een klein tafeltje gemaakt met daarop zoutstenen en seleniet waxinelichthouders, een wereldbolletje, een kaartenhouder met kaarten waarop de zon, stenen, bloemen en fruit staan afgebeeld, en pronken mijn drie prachtige kinderen met hun schoolfoto aan de wand.

Tot slot wil ik je nog wat positieve affirmaties en een mantra meegeven.

Laat die carrière maar komen. Het universum kent nu mijn dromen en maakt het realiteit. Mijn vaardigheden en kennis breiden zich uit. Ik ben in alle situaties een rijk persoon en ik sta in contact met universele wijsheid. De band met mijn familie wordt versterkt. Ik vind vreugde in mijn familierelaties. Welvaart, creativiteit, roem en reputatie groeien. Als ik aan anderen geef, ontvang ik. Ik wordt gerespecteerd in de wereld en ik vind het leuk mijn creativiteit uit te drukken. Relaties en liefde bloeien, ik ben in de perfecte, liefdevolle, intieme relatie. Ik accepteer mezelf onvoorwaardelijk en hou van mezelf, ik hou van iedereen en ontvang liefde van anderen. Ik ben altijd op de juiste plek op het juiste moment, mensen zijn beschikbaar om te helpen als ik ze nodig heb. Mensen behandelen mij eerlijk en oprecht. Ik leef nu mijn ware roeping, ik ben nu in de stroom van mijn bestemming, ik leef nu het perfecte leven voor mij. Ik voel me geweldig en ben in perfecte gezondheid, ik ben gecentreerd, geaard, gezond en heb vrede met iedereen. Ik ben in harmonie en vind vreugde in mijn kracht.

Om mani padme hum 9x

(aum ma nee paad mee hum)
OM: bevrijdt je van trots
MA: bevrijdt je van jaloezie en genotzucht
NI: bevrijdt je van passie en verlangens
PAD: bevrijdt je van domheid en vooroordelen
ME: bevrijdt je van armoede en bezitterigheid
HUM: bevrijdt je agressie en haat

Wil jij nou ook aan de slag met Feng Shui? Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren. Het was en is voor mij nog een hele zoektocht, maar dat vind ik juist zo leuk. Lees vooral zelf het boek en ga aan de slag!

XO

Jerien

www.yogalifebyjerien.nl
info@yogalifebyjerien.nl

 

Deel deze pagina alsjeblieft, dank je wel!

 

Je kunt me vinden op:

YogalifeByJerien

Jerien Wessels ©2021 | All Rights Reserved | PRIVACYVOORWAARDEN

app me of spreek iets in!
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden. Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.
Accepteren