0628414640

info@yogalifebyjerien.nl

Verwachtingen en Realiteit van Meditatie –
Bevorderen creativiteit

In onze zoektocht naar innerlijke rust komen we vaak uit bij mediteren. Je hebt vast wel eens gehoord dat meditatie wonderen kan verrichten voor je welzijn, maar wat de meesten van ons zelden horen, zijn de uitdagingen die bij meditatie horen. Meditatie is geen tovermiddel; het is eerder een reis die discipline en geduld vereist. Je raakt afgeleid, er komen voortdurend gedachten en emoties op, en dat kan soms frustrerend zijn. En dan is er nog het fysieke ongemak van lang stilzitten, met pijn in je benen, rug, nek en schouders tot gevolg.

Het lijkt zo simpel: even zitten op een kussentje, je ogen sluiten en stil zijn voor een paar minuten. Maar in werkelijkheid is meditatie integreren in je dagelijks leven een hele uitdaging. Het is precies daar, in die doorzettingskracht, dat de ware kracht van meditatie schuilt. Af en toe mediteren heeft vaak weinig effect. Pas wanneer je dit regelmatig en consistent doet, wordt het een essentieel onderdeel van je leven en begin je te begrijpen wat meditatie echt voor jou kan betekenen. Het leren mediteren is slechts de eerste stap; het vasthouden en volhouden is stap twee.

Laten we in dit vierde deel over veelvoorkomende verwachtingen over meditatie en hoe deze zich verhouden tot de realiteit, onderzoeken of meditatie je creativiteit stimuleert.

Meditatie verhoogt de creativiteit

Zeker! Zoals reeds gezegd leven we in een drukke tijd. Gevolg hiervan is dat onze creativiteit verstopt kan raken door alle verantwoordelijkheden en routines. Meditatie biedt je de kans om je creatieve brein te verkennen en onderliggende inzichten te ontdekken. Het helpt je open te stellen voor nieuwe inzichten en beperkende gedachten en overtuigingen los te laten.

Tijdens het mediteren leer je afstand te nemen van zelfopgelegde grenzen en beperkingen en te verkennen wat mogelijk is. Dit zorgt voor een vruchtbare bodem voor creatieve ideeën. Je plant nieuwe zaadjes die langzaam uitgroeien tot prachtige nieuwe creaties.

Het is belangrijk om ook hier te erkennen dat creativiteit niet meteen ontstaat omdat jij je ervoor open stelt. Het is wederom een proces dat geduld en oefening vereist. Denk maar aan een moestuin, je plant nieuwe zaadjes op het juiste moment en met de juiste aandacht, voldoende water, zon en voeding groeit je plantje uit tot de groenten die je uiteindelijk kunt eten. En net als met zaadjes, niet alles groeit uit tot een plantje en soms mislukt de oogst.

Om de creativiteit te stimuleren gebruik ik vaak de 7-lagen meditatie. Dit is een krachtig hulpmiddel doordat je jezelf 7x de “waarom-vraag” stelt. Terwijl je deze vraag herhaaldelijk stelt, duik je dieper in je gedachten en verlangens of doelen. Het kan een innerlijke dialoog starten die je leidt naar je diepste verlangens en behoeften. Soms ontdekken we dat wat we dachten te willen, eigenlijk een oppervlakkige weerspiegeling is van iets diepers en waardevollers.

Door de “waarom-vraag” te stellen, kunnen we onze creativiteit bevorderen. Het helpt ons om naar de kern te gaan van onze inspiratie en intenties. Het kan nieuwe ideeën en inzichten geven, het biedt een andere manier van benadering van problemen en het kan deuren openen naar creatieve uitingen die eerder verborgen waren.

  Wanneer je meditatie omarmt om je creativiteit te ontwikkelen, herinner jezelf er dan aan dat je aan een ontdekkingsreis begint. Geef jezelf de ruimte om te experimenteren en te verkennen. Stel die “waarom-vraag” en wees nieuwsgierig naar de antwoorden die opborrelen. Meditatie en creativiteit vormen dan een prachtige samenwerking die je kan helpen tot nieuwe inzichten te komen.

  Een ander belangrijk aspect van meditatie is het vermogen om het bewustzijn te vergroten en in het huidige moment te zijn. Dit stelt ons in staat onze zintuigen volledig te ervaren en meer bewust te worden van de wereld om ons heen. Deze verhoogde aandacht voor details kan weer inspiratie bieden voor creatieve expressies.

  Ten slotte kan meditatie een gevoel van flow bevorderen, een staat van bewustzijn waarin je volledig opgaat in een activiteit. Deze flow-ervaring is vaak gekoppeld aan diepe creativiteit en productiviteit. Meditatie kan ons helpen om in het moment te zijn en volledig op te gaan in onze creatieve inspanningen.

  Kortom, meditatie creëert een vruchtbare omgeving waarin creativiteit tot uiting kan komen. Door de geest tot rust te brengen, beperkende denkpatronen te doorbreken, openheid te ontwikkelen en zelfonderzoek, kunnen we onze creativiteit versterken en nieuwe en inspirerende ideeën ontdekken, mits we onszelf voldoende tijd geven en oefenen.

  Wil je graag de waarom-meditatie ervaren? Dat kan! In de betaalde meditatiecursus is de Waarom-meditatie toegevoegd als bonus-meditatie. 

  Met behulp van het online meditatie programma:

  Leren Mediteren
  integreren in je dagelijks leven

  Kan jij nu zelf gaan werken aan het stimuleren, bevorderen en verhogen van jouw creativiteit.
  Vraag hieronder het programma aan. Je ontvang meteen de inloggegevens en je kan starten aan jouw meditatie avontuur.

  XO

  Jerien

  Aanbevolen artikelen

  Een reactie plaatsen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  app me of spreek iets in!
  We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden. Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.
  Accepteren