0628414640

info@yogalifebyjerien.nl

De 5 grootste lessen die ik leerde van mijn burn-out

Dan zit je ineens thuis met de diagnose burn-out. Hoe is mij dat overkomen? Dat kan toch niet? Alleen mensen die opgeven hebben een burn-out….

Maar niets is minder waar. Ik leerde gelukkig al snel dat juist de sterke mensen een burn-out krijgen, omdat ze altijd maar doorgaan, signalen negeren, altijd klaar staan voor anderen en zichzelf wegcijferen. En ondanks alle goed bedoelde adviezen van mensen, jij alleen bent zelf degene die weer uit haar burn-out kan komen. Zelf had ik niet veel aan de goedbedoelde adviezen, omdat ik eerst moest erkennen dat ik een burn-out had. Daarna kwam pas de acceptatie en kon ik beginnen met mijn herstel.

Ik heb heel veel gelezen, gegoogeld, geprobeerd, gedaan, onderzocht, en vooral veel inspiratie op gedaan. Het ene hielp wel, het andere niet. Lees hier mijn grootste lessen die ik leerde van mijn burn-out.

Patronen Doorbreken

Met stip op nummer 1 staat het doorbreken van patronen. Zo had ik mezelf aangeleerd om altijd maar te zorgen voor anderen en mezelf weg te cijferen om zo maar goedkeuring te krijgen. Maar die goedkeuring kreeg ik eigenlijk nooit, ik bleef altijd het idee houden dat ik niet goed genoeg was, dat ik meer moest doen en was onzeker over wat anderen wel of juist niet van mij dachten.

Door patronen te doorbreken, kreeg ik een positievere mindset, kreeg ik mijn dromen helder, ben ik mijn dromen gaan manifesteren en legde zo de basis voor een nieuw (vernieuwd) leven. Ik leerde weer te luisteren naar mijn lichaam, ik leerde mijn grenzen kennen, leerde  beter omgaan met stress, mijn lichaam te ontspannen en mijn hoofd leeg te maken. Er kwam langzaam meer rust in mijn hoofd en lijf. Zonder mijn verleden zou ik niet zijn waar ik nu ben, ik heb geleerd en ben er sterker door geworden.

Luister naar je lichaam

Door te leren luister naar de signalen van mijn lichaam, kreeg ik ook meer rust. Ik luisterde eerder niet naar de signalen van mijn lichaam. Al mijn spieren waren gespannen, mijn lichaam voelde heel onrustig, er raasde continu een soort wervelwind door mijn borstkas en uiteindelijk kon ik de trap naar zolder niet eens meer op. Ik moest eerst rusten en wat doen in de kamers van de kinderen of in de badkamer, voordat ik verder kon. Met behulp van ademhalings- en ontspanningstechnieken vanuit de yoga en Mind-Walk opleidingen die ik heb gedaan (door mijn dromen te onderzoeken en te manifesteren) leerde ik de signalen van mijn lichaam (her)kennen.

Vroeger opstaan

Op drie staat keuzes maken en vroeger opstaan. De kleinste taken waren me teveel. Ik zag als een berg op tegen alles wat ik moest doen en mijn dag was van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat vol gepland met activiteiten die gedaan MOESTEN worden. De afgelopen jaren waren vooral de ochtenden echt spitsuur. Erg gezellig waren die ook niet. Altijd druk, haasten en stress om iedereen op tijd aangekleed, gegeten, tandengepoetst en met alle spullen voor die dag klaar te hebben voor school en werk. Ik deed 10 dingen tegelijk en hield ook de ballen van anderen in de lucht.
Voordat ik naar m’n werk ging, stond ik al 3-0 achter.
In die tijd hoorde ik regelmatig om mij heen dat ik vroeger moest opstaan. Maar echt, ik was geen ochtendmens. Vroeger opstaan zou het zeker niet worden. Ik was iemand die liever 2 of 3 keer snoozede, dan snel onder de douche, aankleden, eten, tandenpoetsen en weg. Dat ging ook zo met de kinderen. Alleen….ík was altijd op tijd klaar, maar daarna moest ik de kinderen nog helpen. Stressen, haasten en geen rust. Je snapt, er moest iets veranderen.
Door, hoe gek het ook klinkt in het begin, vroeger op te staan, creëerde ik tijd voor mezelf. Ik ontwikkelde mijn eigen ochtendroutine onder andere aan de hand van de Miracle Morning van Hal Elrod. Ik ontdekte dat vroeg opstaan en een vaste ochtendroutine mij helpen bij een mindful leven en mijn persoonlijke ontwikkeling.

Het Mindful Days programma is binnenkort weer online. Dit is een onlineprogramma dat je in je eigen tijd kunt volgen. Je leert vroeg opstaan en een dagroutine voor jezelf te ontwikkelen om je dag mindful en vol energie te beginnen. Op dit moment wordt gewerkt aan een nieuwe en verbeterde versie.

Vraag om HULP

Vervolgens ‘moest’ ik nog leren om hulp te vragen. Hulpvragen is het moeilijkste, maar misschien wel de belangrijkste les. Je kan en hoeft! het namelijk niet allemaal alleen te doen. Door de kinderen om hulp te vragen, mijn man taken toe te bedelen, een schema met elkaar op te stellen en gezinsmeetings te organiseren ging het al een stuk beter. Ik bracht eerst in kaart waar de meeste tijd in ging zitten, we bedachten samen wie wat kon doen. Welke taken hebben prioriteit en wat kan blijven liggen.
Spreek uit waar je tegenaan loopt, anders weet de ander het niet. Zeker de mensen die dichtbij staan, ze zien niet hoe zwaar je het hebt. Net zo min dat jij niet ziet dat je kinderen in een vakantie veranderen, maar let maar eens op de reacties van opa en oma als ze de kinderen een maand niet hebben gezien.

Zeg JA! tegen jezelf

Tot slot leerde ik vaker nee te zeggen tegen anderen, waardoor ik ja zei tegen mezelf. Hoe moeilijk het ook was, mijn 3 kinderen moesten, net als ik, een keus maken. Niet meer dansen én hockeyen, niet meer dansen in Den Haag én Velserbroek, niet meer freerunnen én basketballen. Ik voelde me de meest slechte moeder op aarde, maar ook voor hen bleek het meer rust te geven.

Helaas is dit vooral een papierentijger met tips, maar ja, hoe breng je het anders aan de man….uh…werkende moeder die last heeft van stress- en burnoutklachten?

Om je meer praktische tips & tricks te geven heb ik verschillende onlineprogramma’s ontwikkeld en ben ik een Facebookgroep gestart: Burn-Out; Regie over je leven Tribe. Voel je vrij om je aan te melden en leer samen met andere ambitieuze, maar ‘opgebrande’ moeders hoe jij weer de regie over je leven terug krijgt. Je krijgt tips, tricks en de support die je nodig hebt om meer rust in je hoofd en lijf te krijgen en weer je kenmerkende energie terug krijgt die je van jezelf gewend bent. Je hoeft het niet alleen te doen, in de tribe word je gedragen.

Doordat je in deze tribe handige tips, tricks en inspiratie met elkaar deelt, komen we als groep verder, zetten we kleine stapjes in de juiste richting, krijgen we de regie terug over ons leven en maken we samen de wereld voor onszelf weer een stukje mooier.

Ik kijk ernaar uit om je te ont-moeten en samen met jou aan de slag te gaan naar meer rust in hoofd en lijf!

Met behulp van het online meditatie programma:

Leren Mediteren
integreren in je dagelijks leven

Kan jij alvast gaan werken aan meer rust in je hoofd en lijf. Vraag hieronder het programma aan. Je ontvang meteen de inloggegevens en je kan starten aan jouw meditatie avontuur.

XO

Jerien

XO

Jerien

www.yogalifebyjerien.nl
info@yogalifebyjerien.nl

Deel deze pagina alsjeblieft, dank je wel!
Je kunt me vinden op:

Jerien Wessels ©2023 |Made with love| All Rights Reserved | PRIVACYVOORWAARDEN

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

app me of spreek iets in!
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden. Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.
Accepteren