10 Verschillende soorten meditaties
Er zijn verschillende soorten meditaties. Wanneer jij denkt dat mediteren niets voor jou is of je bent zoekende naar de juiste vorm, weet dan dat mediteren niet alleen maar betekent dat je stil moet zitten op een kussentje in kleermakerszit of nog
erger in lotushouding.
Meditatie voor concentratie en inzicht of bewustzijn meditaties
zijn de twee meest geclassificeerde vormen van meditatie
Hieronder volgt een korte uitleg van 10 van de meest bekende meditaties in willekeurige volgorde.
- Concentratie meditatie
- Inzicht meditatie: Vipassana; 10-daagse stilte meditatie
- Yoga Nidra: visualisatie
- Geleide meditatie
- Mantra meditatie
- Ademhalingsmeditatie; concentratie op de in en uit ademhaling
- Metta meditatie; cultiveren van liefde en vriendelijkheid
- Chakra meditatie
- Wandelmeditatie
- Transcendente meditatie
1.1. Concentratiemeditatie
Tijdens de mediatie richt je je aandacht op een specifiek object. Dit is vaak de ademhaling, maar kan ook bijvoorbeeld een kaarsmeditatie zijn waarbij je voor langere tijd in de vlam van de kaars kijkt, je ogen sluit en de aandacht houdt op de vlam. Met gesloten ogen neem je nog steeds de kaars waar.
1.2. Vipassana
Vipassana betekent letterlijk ‘de dingen zien zoals ze werkelijk zijn’, en heeft als doel alle mentale onzuiverheden te elimineren om uiteindelijk het grootse geluk te ervaren van volledige bevrijding. Dit wordt bereikt door zelfobservatie en focus op de diepe verbinding tussen lichaam en geest. De techniek wordt onderwezen tijdens een 10-daagse cursus. Je betaalt hiervoor geen cursusgeld. Wel wordt na afloop gevraagd om een vrijwillige bijdrage. De cursussen zitten snel vol en volledig door vrijwilligers gegeven.
Afgeleiden van de Vipassana zijn stilte retraites.
Zie hier waar en wanneer de cursus wordt aangeboden.
1.3. Yoga Nidra
Yoga Nidra is een mix van: Ademhaling, ontspanning en bewustzijn. Soms gecombineerd met hypnose en visualisaties.
‘Tijdens een slaapsessie word je eerst heel rustig en stil. Vervolgens kom je in een fase waarin je je overheersende overtuigingen en angsten kunt loslaten en krijg je de kans om een diep verlangen te manifesteren om uiteindelijk te eindigen in de heerlijke zogenaamde ‘Deep Sleep State’ waarin je lichaam keer op keer terugkeert naar de meest pure staat en daarmee het zelfhelend vermogen activeert.’ (Bron: House of Deeprelax)
1.4. Geleide meditatie
Het woord zegt het al. Tijdens deze vorm van meditatie word je geleid, vaak door een stem van degene die de meditatie leidt. Het is een gemakkelijke en toegankelijke manier van mediteren, omdat de stem je helpt te focussen en zegt wat je moet doen.
1.5. Mantra meditatie
Een mantra is een woord, klank of zin dat je herhaald. Dit kan hardop pratend, fluisterend of zingend (chanten), en stil in je hoofd. Door het herhalen van de mantra komen vibraties vrij wat een positieve werking heeft op lichaam en geest. Het mag ook een affirmatie, positieve zin, of intentie zijn.
1.6. Ademhalingsmeditatie
Tijdens deze meditatie is je aandacht volledig gefocust op de ademhaling. Je kan de ademhaling tellen of je alleen focussen op de in- of uitademing. Het is een concentratieoefening om in het hier en nu te zijn. Tijdens iedere meditatie kan je altijd terugkomen bij je ademhaling.
1.7. Metta meditatie
Metta betekent het cultiveren van liefde en vriendelijkheid voor jezelf en voor anderen.
De meditatie bestaat uit vijf stappen. Je start met liefde en vriendelijkheid voor jezelf, daarna voor een vriend of vriendin, gevolgd door een persoon die je niet echt kent; een ‘neutraal’ persoon. Stap vier is liefde en vriendelijkheid ontwikkelen voor een persoon waar je moeite mee hebt en tot slot voor iedereen.
1.8. Chakra meditatie
Tijdens de chakra meditatie ga je alle 7, of 1 specifiek, energiepunt in je lichaam langs. Het doel is om de chakra’s in balans te brengen en te openen.
De 7 chakra’s zijn: Wortelchakra, sacraal chakra, zonnevlechtchakra, hartchakra, keelchakra, voorhoofdchakra en kruinchakra. Ofwel Muladhara, Swadhisthana, Manipra, Anahata, Vishudda, Ajna en Sahasrara (je vindt veel verschillende schrijfwijzen van de chakra’s). Je werkt altijd van boven naar beneden, dus van Muladhara naar Sahasrara.
1.9. Wandelmeditatie
Er zijn vele wandeltechnieken. De meeste zijn onder te verdelen in Bewust wandelen, Aandachtig wandelen, bedachtzaam wandelen en Opmerkzaam wandelen. Zo kan je bijvoorbeeld wandelen met behulp van je ademhaling, een bodyscan, gebruik maken van je zintuigen, lopen met affirmaties, en nog veel meer. Tijdens de Mind-Walk trainingen die ik geef, maken we gebruik van maar liefst 24 verschillende wandeltechnieken.
1.10. Transcendente meditatie
Bij een transcendente meditatie gaat het over het uitstijgen boven de dagelijkse realiteit. Het doel is werken naar een zuiver bewustzijn.
Je zit stil met je ogen gesloten en je focust op een mantra die je steeds herhaald zodat je dieper naar binnen keert. De klanken worden steeds zachter tot er uiteindelijk alleen nog stilte is.
Hoe je uiteindelijk mediteert maakt niet uit. Ik ben van mening dat de ene methode niet beter is dan de andere. De methode moet resoneren met jou, wat anderen dan belangrijk of beter vinden maakt niet uit.
Het doel van mediteren is vrijwel altijd hetzelfde, innerlijk rust en daarmee het creëren van een beter en gezonder leven. Met meer rust in hoofd en lijf.
XO
Jerien
www.yogalifebyjerien.nl
info@yogalifebyjerien.nl
Deel deze pagina alsjeblieft, dank je wel!
Je kunt me vinden op:
Jerien Wessels ©2023 |Made with love| All Rights Reserved | PRIVACYVOORWAARDEN